obrazek w
Moje Projekty, Wnętrza

Metamorfoza wnętrza Salonu Urody

Metamorfoza wnętrza Salonu Urody Abacosun. W końcu nadszedł czas na przedstawienie kilku moich projektów. Jako pierwszy zaprezentuję wnętrze Salonu Urody Abacosun w Szczecinie, który obecnie niczym nie przypomina wcześniejszego miejsca.

Głównym założeniem projektu było stworzenie przytulnego i ciepłego wnętrza, w którym klienci będą czuć dobrą energię. Najistotniejszymi wytycznymi projektu było stworzenie osobnego miejsca do zabiegów pedicure oraz przebieralni w pomieszczeniu do zabiegów kosmetycznych. Lokal składał się wcześniej z dwóch sal, toalety oraz pomieszczenia socjalnego. Korzystając z dużej powierzchni sali przeznaczonej do zabiegów kosmetycznych poprzez postawienie kilku ścian działowych, zaprojektowałam małe pomieszczenie służące do zabiegów pedicure. Dzięki tej kombinacji uzyskałam wnękę, która spełnia funkcję przebieralni, gdzie klienci mogą przygotować się do zabiegu. W lokalu konieczne było pozbycie się szklanej ściany dzielącej dwa pomieszczenia. Aby uniknąć niepotrzebnych kosztów, nie została ona wyburzona. Została obudowana płytami GK, które dodatkowo wygłuszają wnętrze. Toaleta i pomieszczenie socjalne zostały na swoich miejscach, została tylko wymieniona stolarka drzwiowa. Cały gabinet jest pokryty panelami vintage, które są najbardziej wyrazistym elementem wnętrza. Kolorystyka wnętrza została dobrana pod oryginalne logo firmy. Ściany są w kolorze białym podobnie jak meble. Drugim dominującym kolorem jest jasny brąz cappucciono. Dodatki (ramy, lustro oraz lampy) są w kolorze srebrnym. Pierwsze pomieszczenie przeznaczone jest do zabiegów manicure. Musiała się tam znaleźć również niewielka recepcja oraz kącik spełniający funkcję poczekalni, po rozmieszczeniu stanowisk do pracy nie zostało zbyt wiele przestrzeni na miejsce oczekiwań. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdziły się transparentne krzesła, które optycznie nie zajmują dużo przestrzeni. Drugie pomieszczenie zaprojektowane zostało pod funkcję wykonywania zabiegów kosmetycznych. Głównym elementem tego pomieszczenia jest fotel kosmetyczny, który znajduje się w centralnej części salonu. Nie mogło również zabraknąć miejsca do przyjmowania klientów dlatego naprzeciwko, wejścia znajduje się biurko również z transparentnymi krzesłami. Wnęka, którą uzyskałam po zaprojektowaniu pomieszczenia na zabiegi pedicure. Została przysłonięta lacobelem i białą zasłonką. Pełni ona funkcję przebieralni zarówno dla personelu, jak i klientów. Lacobel został również zastosowany na ścianie nad ciągiem mebli oraz przysłania mało atrakcyjne kaloryfery. Na ścianach salonu zostały powieszone srebrne ramy oraz lustro.

Mam nadzieję, że metamorfoza tego miejsca przypadnie Wam do gustu. Kolejne projekty już niebawem! ☺

PRZED:

przeds

PO:

Untitled-1

PRZED:1 2 3 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO:

1p 2p 4p 5p 6p 7p 8p 9p

Write a comment